Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Toprak Mahsulleri Ofisi Sivrihisar Tesisleri’ni ziyaretinde «Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bugüne kadar 10 milyon tona yakın ürünü aldı. Yine alımlara, alım işlemlerine de devam ediyor» dedi. TMO Sivrihisar alım haberi, yurt genelinde buğday hasadının yüzde 73’ünün, arpa hasadının yüzde 79’unun tamamlandığını; 650 noktada alımların sürdüğünü yazdı.
Yumaklı, Dünya Bankası verilerine göre Türkiye’nin 2025 sonu tarımsal hasılasının 83,2 milyar dolarla tarihinin en yüksek seviyesine çıktığını; Avrupa’da birinciliğin korunduğunu ve dünyada yedinciliğe gelindiğini belirtti. «Dünya un ticaretinde de birinci sıradayız, un ihracatında. Makarnada ikinci sıradayız» dedi. Bu sezon son 66 yılın en iyi yağışlarının alındığını ifade etti.
Ödeme vadesi gelen tutarın yaklaşık 58 milyar liraya tekabül ettiğini ve üretici hesaplarına aktarıldığını açıkladı. «Bitkisel üretimde Cumhuriyet tarihimizin rekorunu bekliyorum» diyerek buğday ve arpa için bereket dileğinde bulundu. TMO’nun ilk günden «1 gram ürün kalmayacak» taahhüdünü hatırlattı.
Bakan tesislerde konuştu; 10 milyon tona yakın alımı duyurdu. 650 noktalı ağın sürdüğünü vurguladı.
TMO alımı ve ödeme farklı göstergeler
10 milyon tona yakın alım, TMO’nun satın aldığı ürün miktarı; yaklaşık 58 milyar lira ise ödeme vadesi gelen tutar olarak açıklandı. Bu iki rakamın doğrudan ton başına tek fiyat gibi hesaplanması doğru değil.
Hasat oranları buğday ve arpa için ayrı verildi. Bakanın tarımsal hasıla ve ihracat sıralamasına ilişkin ifadeleri açıklamadaki değerlendirmeler; TMO alım rakamından bağımsız göstergeler.
Hasat ve alım takvimi
Buğday ve arpa hasat oranları ile TMO’nun alım miktarı açıklamanın yapıldığı dönem için ayrı göstergeler.