Tüm haberler

Güvenlik birimlerine 2022’de gelen çocuk sayısı 601 bin 754 oldu

TÜİK’e göre güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların karıştığı olay sayısı 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 20,5 artarak 601 bin 754’e yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2 Ağustos 2023’te yayımladığı Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri 2022 bültenine göre güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların karıştığı olay sayısı 2021’e göre yüzde 20,5 artarak 601 bin 754 oldu. İstatistik, çocukların güvenlik birimleriyle temas nedenlerini ayrı başlıklar altında sınıflandırıyor.

Olaylara karışan çocukların 259 bin 106’sı mağdur, 206 bin 853’ü suça sürüklenme, 100 bin 490’ı bilgisine başvurma ve 16 bin 499’u kayıp nedeniyle güvenlik birimlerine geldi veya getirildi. Bu sayılar, olayların çocuklarla kurulan temas nedenlerine göre dağılımını ifade ediyor.

Mağduriyet ve suça sürüklenme başlıkları

Suça sürüklenen çocuklara isnat edilen olaylarda yaralama yüzde 37,8, hırsızlık yüzde 25,2 ile ilk iki sırada yer aldı. Mağdur çocuklarla ilgili olaylarda yaralama yüzde 58,5, cinsel suçlar yüzde 13,7 oranında kaydedildi.

İstatistikte mağduriyet, suça sürüklenme, bilgisine başvurma ve kayıp kayıtları birbirinden ayrı kategoriler olarak tutuldu. Bu nedenle 601 bin 754 olaylık toplam, tek bir suç türünün sayısı olarak okunmamalı; çocukların güvenlik birimleriyle temas ettiği farklı durumların toplamı olarak değerlendirilmelidir.

Verinin kapsamı

Bülten, güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların karıştığı olaylara ilişkin 2022 verilerini kapsıyor. Oranlar olayın niteliğine göre hesaplanırken, mağdur çocuklar ile suça sürüklenen çocuklar ayrı istatistik grupları olarak ele alındı.

Haber akışı